Πολλά παραπάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ θα απαιτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία να ανακτήσει από τον ΟΠΑΠ, σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αφορά το Υπουργείο Οικονομικών για το έτος 2016, η οποία χτες σήμερα στη δημοσιότητα.
«Το Γενικό Λογιστήριο με επιστολή του στις 23.1.2018 πληροφόρησε την Υπηρεσία μας για τα προκαταρκτικά στοιχεία σχετικά με τις απαιτήσεις του κράτους από τον ΟΠΑΠ», αναφέρει η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ιστορικό για τη διακρατική συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, τις γνωματεύσεις που ζητήθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα και τις σχετικές ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών. Δεδομένου ότι το συνολικό ποσό πού θα απαιτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει οριστικοποιηθεί, δε δημοσιεύονται προς το παρόν οι υπολογισμοί του Γενικού Λογιστηρίου. Το τελικό ποσόν θα υπερβεί κατά πολύ κατά 50 εκατομμύρια ευρώ που είχαν αρχικά υπολογιστεί, αποφαίνεται η έκθεση.
Οι συντάκτες της έκθεσης κατηγορούν εμφανώς το Υπουργείο Οικονομικών ότι αμέλησε να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα η διακρατική συμφωνία με τον ΟΠΑΠ να μην έχει γίνει επί ίσοις όροις.
Στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ (ΟΠΑΠ) για το έτος 2016 ανήλθαν σε €12,8 εκ. σε σύγκριση με €13,3 εκ. το 2015.
Σε ό,τι αφορά τα μεικτά κέρδη που θα απέδιδε ο πάροχος στην Κύπρο, η Ελεγκτική Υπηρεσία γνωστοποίησε εκ νέου τις θέσεις της που είχε εκφράσει στη Βουλή.
«Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυξήθηκε από 24% που είχε αρχικά καθοριστεί από τον Υπουργό Οικονομικών σε 26,5%. Επί των πιο πάνω τροποποιήσεων, η Υπηρεσία μας υπέβαλε γραπτώς τις θέσεις της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού με σημείωμα ημερ. 23.10.2017. Άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι το ποσοστό αυτό θα ήταν λογικό μόνο αν το ποσοστό των διανεμηθέντων κερδών (pay-out) δεν θα είναι μικρότερο από 65%. Όσον αφορά στο ποσοστό του «φόρου» που θα αποδίδεται στο Κράτος σημείωσε τις προϋποθέσεις που, κατά την άποψή της, πρέπει να συνυπάρχουν, ώστε να διασφαλίζονται τα έσοδα του Κράτους», αναφέρεται.
Η Υπηρεσία τόνισε ότι ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού ότι η πρόνοια για απευθείας ανάθεση στον υφιστάμενο πάροχο ενδέχεται να μη συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία και να απορριφθεί από την ΕΕ, στην οποία πρέπει να κοινοποιηθεί το νομοσχέδιο προτού ψηφιστεί σε νόμο.
Η έκθεση κάνει επίσης ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ δεν επέτρεψε στους απεσταλμένους του Γενικού Λογιστηρίου να έχουν πλήρη πρόσβαση στα έγγραφά του, γεγονός που εγείρει υποψίες για τη μη τήρηση των υποχρεώσεών του απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.
«Για το θέμα, η Γενική Λογίστρια ενημέρωσε τον Γενικό Εισαγγελέα με την επιστολή της ημερ. 24.2.2017, ο οποίος έδωσε οδηγίες για έναρξη αστυνομικής ποινικής έρευνας. Στα πλαίσια της εν λόγω έρευνας εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας διάταγμα έρευνας, ωστόσο, μετά από αίτηση του ΟΠΑΠ στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυτό ακυρώθηκε λόγω λανθασμένων χειρισμών του Ανακριτή. Τον Δεκέμβριο του 2017 εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας νέο διάταγμα έρευνας, για το οποίο έχει καταχωρηθεί από τον ΟΠΑΠ αίτηση ακύρωσης στο Ανώτατο Δικαστήριο», αναφέρεται.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία πρέπει να αποκτήσει το δικαίωμα πλήρους και ελεύθερης πρόσβασης στους φακέλους του υπουργείου Οικονομικών, αποφάνθηκαν τέλος οι συντάκτες της έκθεσης. Για το σκοπό αυτό, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να παραχωρήσει στους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τα κατάλληλα γραφεία.